Terror960's Movie Blog

Ils (2006.)

TAGLINE:

You’ll never feel safe in your home again.

ŽANR: horror, triler

REDATELJI: David Moreau i Xavier Palud

PRODUCENT: Richard Grandpierre

SCENARISTI: David Moreau i Xavier Palud

GLUMAČKA POSTAVA: Olivia Bonamy, Michael Cohen, itd…

GLAZBA: Rene-Marc Bini

GODINA IZLASKA: 2006. godina

VRIJEME TRAJANJA: 74. minuta

ZEMLJA: Francuska

JEZIK: Francuski

UKRATKO RADNJA:

Učiteljica Clementine živi u Rumuniji sa svojim mužem Lucasom gdje predaje francuski u jednoj školi. Jednog dana pri povratku kući primjeti nepoznati auto u blizini kuće dok već navečer se počnu čudne stvari događati od čudnih telefonskih poziva do upaljenog TV-a u boravku, no to je tek početak terora kad se počnu redom napadi događati od strane nepoznatih osoba, dok mladi par pokušava svim snagama da im pobjegne i prežive noć.

RECENZIJA:

Kako sam u zadnjih par dana pogledao par francuskih horrora odlučih postaviti recenziju i još jednog francukog horrora iz ovog zlatnog desetljeća za francuze što se tiče horror žanra. Film se zove Ils (na engleskom Them) iz 2006. godine te je baziran na stvarnim događajima jer navodno se jednom paru u Rumuniji nešto slično dogodilo kao i osobama u ovom filmu, te vidjevši kako je realističan film na kraju ispao ne bi se čudio da se taj događaj u Rumuniji stvarno i dogodio, iako je moguće da je u pitanju samo čista fikcija da bi se malo podigla prašina i strah kod ljudi. Ovo je film koji je totalno drugačiji od svih ostalih što se tiče francuske horror kinematografije ovog desetljeća i to moram odmah napomenuti jer ovo je film koji puca na jednu izuzetno kvalitetnu atmosferu, napetost te nepredvidivost ko oni neki stari horrori iz 60-tih i 70-tih te rad velikih majstora jeze i napetosti kao što su John Carpenter i Alfred Hitchook. Tko god poznaje imalo opus tih legendi može očekivati nevjerovatnu napetost i atmosferu u tom štihu. Redatelji i to čak 2 redatelja (David Moreau i Xavier Palud) su obavili neizmjerno kvalitetan posao što se tiče režije. Sam film je malog budžeta, nema nešto specijalnih efekata no to gotovo ništa ne oduzima draži i posebnosti filma.

Prvenstveni cilj filma jest bio da zastraši i to u velikoj dozi sa tom svom nekakvom jednostavnošću što je na kraju ispao veliki plus. U filmu također nema gotovo nimalo krvi, eksplicitnog nasilja, torture porna i takvih stvari što je dosta viđeno u ostalim francuskim horrorima i općenito drugim horrorima “ala Roth” tako da će fanovi takvih stvari ostati više nego razočarani. Tematika filma je neizmjerno jednostavna, no zastrašujuća (dovoljno se prisjetiti kultnog Hanekevog klasika The Funny Games iz 90-tih), te efektno prikazana uz dosta misterije i nepredvidivosti što mi se jako dopalo. Ja inače volim ovakve vrste filmova gdje se tema vuče tipa “home invasion” od strane nepoznatih osoba tako da me ovaj film očarao što se tiče toga. Sam početak me neizmjerno dojmio kad uviđamo “Them” koji od početka žustro napadaju, dakle veoma kvalitetno film počinje, s cijelim time se budi i misterija tko su oni, očito ih ima puno te kako film teče saznamo da su nose kapuljače na glavi i tako dalje (normalno kako film teče svojim tokom). Film je dugačak jedva 70 i nešto minuta, no radnja teče dosta brzo, u glavnom điru radnje je mladi bračni par koje u samom početku upoznajemo, koji su dosta jednostavni, ali i pametni ljudi (definitivno plus glumcima Michaelu Cohenu i Olivie Bonamy zbog izuzetno realistične i jednostavno sjajne glume), no ubrzo im se počnu strašne i gotovo neobjašnjive stvari događati (već oko 30-te minute pa nadalje) što je proizvelo dosta nevjerovatnih situacija, od lupanja po vratima, prozori se počnu tresti, pa čak i glasne glazbe što je dovoljno da zaintrigira osobu te ga isprepada zbog viđenog. Sviđa mi se kako je cijeli napad i ta invazija na braćni par prikazan tokom noći što još više ulijeva strah uz odlično korištenje mraka, kompletne scenografije i općenito prvoklasne režije dvojice redatelja. Od tih trenutaka film postaje sve napetiji i napetiji što je možda čak i najveći plus u filmu da ima jednu sjajnu atmosferu, da realistično bude zastrašujuć bez gotovo imalo krvi kako malo ovih novijih horror filmova ima jer cijelo vrijeme strašni napadi se događaju sa svih strana, a ti se maltene moliš i gledaš kako će likovi preživjeti što moram napomenuti da su u ovom filmu glavni likovi dosta pametni, skoro nimalo glupavi, bore se i više nego ravnopravno te donose pametne odluke pokušavajući pobjeći iz svog doma koji sve više liči na neku kuću iz pakla. Sviđa mi se sama ideja da čuvene “Them” gotovo u velikoj većini filma skoro ni ne vidimo, uvijek su u nekom mraku, ima ih podosta te čekaju da napadnu bez gotovo ikakvog razloga, no dosta su brzi te jednako neumoljivi. Kroz cijeli film se vodi ta bitka mačke i miša koja me držala i više nego u napetosti i iščekivanju šta će se slijedeće dogoditi jer me je film jako dobro uživio u priču te je istovremeno cijela ideja i zastrašujuća realno gledajući da netko te u tvojoj vlastitoj kući može napasti i pokušati ubiti (dosta jezivo moram priznati).

Moram se još osvrnuti na samu završnicu za koju sam još davnih dana čuo da je možda čak i najbolja stvar u filmu i da je jako šokantna skupa sa samim krajem i jeste, stvarno šokiralo me to što sam vidio. Kad se konačno sazna tko su “Them” stvarno čovjek ostane šokiran, ja sam ostao paf, izuzetno dobar twist, a tek sam kraj koji je doslovce zastrašujuć. Nema te krvi, mesa, itd… što ga može zamijeniti, stvarno posebno. Izuzetno dobar scenarij u kojem ja osobno ne bi ništa mijenjao, dakle odlično. Doslovce šokantan uz zadnju scenu koja je nevjerovatna te ukratko objašnjenje što se to sve dogodilo, motiv, te još jednom da je film baziran prema stvarnim događajima. Film je jedan od najstrašnijih horrora ovog desetljeća (u to nema sumnje), no jedini razlog zašto mu neću dati savršenu ocjenu jest jer mi je ipak prekratak te me sličan film koji je može se reći i inspiriran pomalo ovim filmom The Strangers iz 2008. godine (iako prvenstveno oba filma iz istih stvari su kupili inspiracije) malo bolji kojeg sam ja pogledao prije ovog i koji me malo više dojmio i impresionirao, no u bilo kojem slučaju, ovo je jedan ultra napet i zastrašujuć horror film, jedan od najboljih iz ovog desetljeća koji neće zakazati te predstavlja jedan istinski užitak za prave ljubitelje horror žanra koji prepoznaju i znaju kvalitetu.

8/10 Dosta zastrašujuć i kvalitetan horror, topla preporuka!

ZANIMLJIVOSTI O FILMU:

Snimljen u 30 dana.

Prema riječima redatelja Davida Moreaua glavna glumica Olivia Bonamy je patila od klaustrofobije tako da većina njenog nastupa što je puzala kroz uske tunele je bio rezultat pravog straha od uskog prostora.

May 30, 2010 - Posted by | Filmovi

No comments yet.

Leave a comment