Terror960's Movie Blog

The Exorcist (1973.)

TAGLINES:

The movie you’ve been waiting for…without the wait.

Something beyond comprehension is happening to a little girl on this street, in this house. A man has been called for as a last resort to try and save her. That man is The Exorcist.

The Devil Inside.

The Scariest Movie Of All Time Has Returned. In The Version _You’ve Never Seen Before_.

Somewhere between science and superstition, there is another world. The world of darkness.

Nobody expected it, nobody believed it, and nobody could stop it. The one hope, the only hope: THE EXORCIST.

ŽANR: horror

REDATELJ: William Friedkin

PRODUCENTI: William Peter Blatty i Noel Marshall

SCENARIST: William Peter Blatty

GLUMAČKA POSTAVA: Ellen Burstyn, Linda Blair, Max von Sydov, Jason Miller, Lee J. Cobb, itd…

GLAZBA: Jack Nitzsche i Mike Oldfield

GODINA IZLASKA: 1973. godina

VRIJEME TRAJANJA: 122. minute

ZEMLJA: USA

JEZIK: Engleski

BUDŽET: 15, 000 000 $

ZARADA: 440, 000 000 $

UKRATKO RADNJA:

Chris je filmska glumica koja je nedavno poslom došla u Washington. Iznenada, ona počne primjećivati neobične promjene u ponašanju i izgledu svoje dvanaestogodišnje kćeri Regan. Iako sve djeluje kao ispad shizofrenije – djevojčica se baca po krevetu, vrišti i udara o zid, psihijatri joj, zgroženi slučajem, ne uspijevaju pomoći. Kako nesvakidašnja bolest napreduje, očajna Chris odluči zaboraviti liječnike i potražiti pomoć u crkvi. Naime, njoj se učini da se možda radi o slučaju ulaska demona ili vraga u ljudsko tijelo i možda bi baš svećenici mogli imati na to odgovor. Ona se tako sprijatelji s mladim svećenikom iz obližnjega mjesta, a koji se i sam bori sa svojim osobnim problemima…

RECENZIJA:

Mislim da nema jednostavno osobe koja nije čula za famozni klasik horror žanra “The Excorcist” koji je po mnogima jedan od najstrašnijih, ako ne i najstrašniji horror film svih vremena. Ja sam do prije par godina prvo slučanjo zapao na drugi dio kojeg se ne sjećam baš nešto previše te ću ga morati ponovo pogledati, no nedavno sam konačno dao priliku originalu koji je davne 1973. godine doslovce šokirao svijet te nikog nije ostavio nimalo ravnodušnim viđenim jer je predstavio nešto novo i unikatno u svijetu filma. Sam film je najpoznatiji i najbolji film o egzorcizmu baziran na knjizi Williama Petera Blattya koji je ovom filmu napisao jedan dosta jeziv scenarij (čovjek je ujedno producirao film te režirao treći nastavak u serijalu). Ono što još više zastrašuje što se tiče cijelog filma jest da je osim knjige film baziran na stvarnim događajima egzorcizma iz 1949. godine što je prvotno inspiriralo i samu knjigu Williama Petera Blattya. Redatelj William Friedkin je obavio izuzetno dobar posao, dinamična režija koja savršeno nas uvlači u film, vizualno/tehnički film i dan danas izgleda sjajno, njegov daleko najbolji i najpoznatiji film u karijeri s kojim je puno obećavao za daljnji rad i uspjeh u Hollywoodu, no nažalost kasnije je podosta podbacio sa redom loših filmova. Uspio je ovdje predočiti jednu strašnu i bizarnu priču koja se događa nevinoj osobi, učiniti je nevjerovatno stvarnom i približiti je svakom tko pogleda film te ono najbitnije  zastrašiti i šokirati ljude u čemu je film uspio.

Sam film možda u trenucima sporo teče, te ima dosta likova, na kraju krajeva čak je skoro 2 sata dugačak, no izuzetno snažno počinje, nikako nije dosadan, te što je jako bitno, nijedan lik nije ovdje bezveze stavljen jer su svi bitni i kvalitetno okarakterizirani (jest da onaj detektiv me malo nervirao kakvo je đubre u filmu, no sasvim je ok) te nakon kratkog upoznavanja s likovima koji u ovom slučaju predstavljaju jednu klasičnu malu i radišnu obitelj u Washingtonu kreće glavna premisa u filmu koja se da osjetiti još od samog početka da neko zlo je u zraku, neka nadnaravna sila i da će se nešto strašno dogoditi (razni zvukovi, neobjašnjive situacije počnu kružiti po kući) dok ne preraste u nešto izuzetno strašno što ponese film u jedan totalno nepredvidiv smjer. Ono što me u cijeloj priči jako impresioniralo jest prikaz i mogućnost da Sotona obuzme osobu te samo istjerivanje Sotone iz osobe. Friedkin cijelu priču nije prikazao nužno kao fikciju, nego kao stvarnost te ju je uspio predočiti svakom, možda prvenstveno što se kaže “malom čovjeku” tipa da se sve ovo svuda i svakome može dogoditi što je strašan aspekt filma. Ovo je jedan od najboljih filmova ikad što se tiče odličnog pokazivanja klasične borbe koja traje još od nastanka ovog svijeta i koja nikako ne prestaje: borba između dobra i zla, Boga i Sotone u čemu je film i više nego uspio da prikaže da je zlo oko nas i kako se boriti sa svim tim. Cijela radnja je usmjerena na malu i nevinu djevojčicu Regan koju je odglumila Linda Blair, koju obuzme Sotona i za koju se prvenstveno bori požrtvovana majka (ovo je jedan od kultnih filmova skupa sa Rosemary’s Baby i The Omen što se tiče te tematike) što donosi niz bizarnih situacija (većina je doslovce nevjerovatnih) uz bizarne psovke, reakcije a tek sam izraz lica Regan koji je neprocjenjiv (obilno korištenje šminke što u svakom trenu izgleda uvjerljivo) i mijenjanje glasa što više nego govori da je nešto opako i nasilno u cijeloj priči (sama scena sa Regan i njezin hod na stepenicama kao pauk je dovoljan znak bizarnosti priče). Osim Linde Blair naročito me dojmio Jason Miller koji do ovog filma nije nikad glumio u nekom filmu, ali je zato obavio svjetski posao u prikazu svećenika koji jedini donekle shvaća što se to događa te želi pomoći u ovom filmu, no svi su redom jedinstveno sjajni.

Specijalni efekti su jedan od glavnih aduta u filmu, totalno inovativni i novi za tadašnje vrijeme, ima ih dosta i svaki put kad ih se vidi na ekranu su meastralni i šokantni, no unatoč njima posebno me možda još više dojmila sama pomisao da se ovakve stvari događaju u svijetu te neizostavna glazba koja je postala jedan od najprepoznatljivih stvari iz filma, dosta jednostavna tema, no veoma efektno strašna i lako pamtljiva. Film dosta vuče i kombinira religiju prvenstveno katolike te cijeli prikaz Crkve koja je dosta slaba u filmu tipa da se ne žele baš boriti sa zlom te cijeli njihov stav oko izbavljenja sotone. Cijeli film je konstantna borba između dobra i zla, svećenika koji ne znaju, a i baš ne žele se izgleda pomiriti sa istinom i baš istinski pomoći, pokušaj da se pomogne djevojčici skupa sa napetom završnicom što se i moglo očekivati, mukotrpno izbavljenje Sotone (posebno važi opaziti u tim trenucima na red bizarnih psovki od strane Regan te križ okrenut naopako). Na kraju krajeva film je uspio u svom konceptu i namjeri, sa jednom originalnom idejom, pristupom te sa svim stvarima što svaki horror film teži je uspio šokirati publiku te predočiti jednu strašnu priču. Film je toliko postao dio popularne kulture da je zanimljivo i reći da je Scary Movie 2002. godine parodirao film sa par scena u svom drugom nastavku u naravno komičnijem tonu dok je The Excorcist na kraju ispao jedan od ne samo najprodavanijih horror filmova svih vremena, nego i općenito svih vremena koji svaki fan horrora koji nije vidio mora jednostavno barem jedanput pogledati u svom životu jer spada u sam vrh najkvalitetnijih i najstrašnijih horror klasika svih vremena koji izgleda sjajno i dan danas te jednako zastrašujuć kao i kada je napravljen.

10/10 Remek djelo žanra, dio horror abecede, a must see!

ZANIMLJIVOSTI O FILMU:

Ellen Burstyn je pristala glumiti u filmu jedino ako njen lik ne kaže u filmu (po scenariju) da vjeruje u vraga.  Producenti su se složili maknuti iskaz iz scenarija.

Johnu Boormanu je bila pružena prilika da režira film, no on je odbio izjavom da je priča previše okrutna prema djeci, no ipak je na kraju odlučio režirati drugi dio u serijalu 4 godine kasnije, Exorcist II: The Heretic.

Jane Fonda i Shirley MacLaine su bili jedno vrijeme u igri za ulogu Chris MacNeil.

Audrey Hepburn je također bila u igri za istu ulogu, no njen zahtjev je bio da glumi samo kad bi se film snimao u Rimu, dok Anne Bancfrot je bio još jedan izbor, no zbog trudnoće je otpala za ulogu.

Jill Clayburgh je bila na audiciji za ulogu Sharon.

Jedan gledatelj u kinu se onesvijestio tokom filma i slomio čeljust, a za sve je krivio šokantnost filma. Studio se na kraju se dogovorio van suda sa gledateljem isplativši mu nepoznatu sumu novca.

Svećenika Dyera je odglumio William O’Malley, pravi svećenik koji i dan danas predaje na na Fordham fakultetu.

Originalni raspored snimanja je bio 84 dana, no snimanje u Americi je bilo 224 dana.

Zbog svog kontroverznog sadržaja film se nije mogao naći na videu u UK-u sve do 1999. godine kada je konačno pušten film u svom kompletnom izdanju.

Stanley Kubrick je želio režirati film, no jedino ako ga može i producirati, no studio je bio malo zabrinut da bi mogao otići preko budžeta i raspored tako da je na kraju izbor bio Mark Rydell, no William Peter Blatty je inzistirao da William Friedkin režira film.

Stacy Keach je bio prvotni izbor Williama Petera Blattya da igra ulogu svećenika Karrasa dok William Friedkin nije opazio Jasona Millera u jednoj predstavi na Broadwayu te unatoč činjenici da Miller nikad nije glumio u filmu Keach je bio odbačen iz projekta te je Miller došao na njegovo mjesto.

Prema riječima Williama Petera Blattya, redatelj William Friedkin je jedno vrijeme također Genea Hackmana razmatrao za ulogu svećenika Karrasa.

Ovo je film u kojem je makeup legenda Dick Smith uzela Ricka Bakera za svog asistenta.

William Peter Blatty je bazirao svoju knjigu na stvarnom činu egzorcizma koji se dogio 1949. godine dijelom u Cottage Cityu, Marylanu te Bel-Noru, Missouri u kojem je navodno ministar izbavio Sotonu iz 13-godišnjeg dječaka pod imenom Robbie te da je cijeli proces trajao 6 tjedana.

Geraldine Page je odbila priliku da igra ulogu majke koja je na kraju otišla Ellen Burstyn.

Zvuk sotone koji napušta tijelo Regan jest zapravo zvuk svinja spremih da ih se zakolje.

Po samom izlasku filma u kino film je toliko jako utjecao na publiku da su u mnogim kinima pozvani bolničari da pomognu ljudima koji su se onesvijestili ili koji su jednostavno poludili.

Entertainment Weekly i Maxim su glasali za film kao najstrašniji film svih vremena.

Prvi horror film koji je bio nominiran za Best Picture Academy Award.

May 29, 2010 - Posted by | Filmovi

2 Comments »

  1. Jedan od najboljih ne samo među hororima nego među svim žanrovima

    Comment by dr_gonzo | May 29, 2010 | Reply

  2. He,he, za tu premijeru sam također čuo da je neka trudnica pobacila u kinu. A dugo sam izbjegavao taj film baš radi tolike fame i proglašavanja najstrašnijeg filma svih vremena. Kao klinac sam gledao neki serijal dokumentarca o specijalnim efektima i bilo je par prizora iz te scene. I tada mi je bilo ostalo u pamćenju kao nešto jezovito (scena riganja). A onda sam se isto zaletio samo na drugi dio od kojeg sam odustao nakon one blesavoće da uspije izliječiti curu koja ima problema s govorom…
    I danas nakon odgledanog filma, da, odličan je, zanimljiv i odlično pokazuje problematiku, borbu između dobra i zla, egzorcizam i danas dosta dobre specijalne efekte. Ali da je strašan, čak i nije… Možda više zbog toga što uopće ne vjerujem u egzorcizam i ne gledam pretjerano takve filmove… Ali mislim da bi drukčije gledao kada bi bio roditelj jer onda ti baš ne bi bilo svejedno… Ali u svakom slučaju vrhunski klasik.
    P.S.
    Zabavno to za zanimljivostima, kako su baš bile velike šanse da uspiju uništiti film, he. A ono za Scary, Scary movie, dobra iako blesava parodija. Ona scena s “jebi me, jebi me”, a on ju pojebe :XD

    Comment by Movieworld | July 11, 2010 | Reply


Leave a comment